![]() |
İslam, Türk kadınına ne kattı? |
Roma hukukuna göre: Cariye ile evlilik dışı cinsel ilişki serbesttir.
10) Kadın cinsiyetinden dolayı vesayet/ himaye altında mıdır?
Mezheplere göre: Evet. Aile hukukunda, kadın cinsiyetinden dolayı vesayet altındadır(Hanefiler bazı durumlarda kadını ehil saymıştır).
Roma hukukuna göre: Evet. Kadın cinsiyetinden dolayı vesayet altındadır
![]() |
Sultan Baybars (1223- 1277) |
Baybars, uzun boylu, mavi gözlü, kumral Bir KIPÇAK Türküdür.
Bir savaşta esir düşer, köle olarak değişik pazarlarda satılır.
En son Şam'da Eyyubî Sultanı Melikü's-Salih’in adamları tarfından satın alınır.
Eyyubi Sultanı Salih, Türk askerlere büyük önem veriyor ve ordusunu bu Türk Gulamlara (Köle askerler) dayandırıyordu.
Bir savaşçı olan Baybars Haçlılara karşı müthiş mücadeleler veren orduda asker olarak görev almaya başladı.
Eyyübi ordusunun temeli Kafkasya kökenli özellikle Kıpçak, Adige, Tatar, Karaçay ve Dağıstanlı askerlerden oluşuyordu (Çoğu Moğolların işgaliyle esir alınıp köle olarak satılan askerler) ve Adigeler hariç diğerleri tamamen Türk'tü.
Mansure Meydan Muharebesinde (1249) Haçlı ordusunun yenilmesi ve Fransa Kralı IX. Lois’in esir edilmesinde gösterdiği inanılmaz dehası Baybars’ı bir destan kahramanı haline getirmiştir.
Baybars Eyyübi devletinin hizmetindeydi, fakat Eyyübi Devletinde hanedan içinde problemler vardı. Eyyübi Sultanı ordudaki Türkler tarafından tahttan indirildi ve böylece Memlüklüler Devleti kuruldu. Bu süreçte Baybars çok aktif bir rol üstlendi (1250).
Komutanlar İlk Memlük sultanı olarak Eyyübi Sultanı Salih’in dul eşi olan ve bir Türk olan Seçer ed Dürr’ü seçtiler. Böylece Mısır’da Türk Memlük Devleti resmen kurulmuş oldu. Fakat Kadın Sultan, Arap ve Müslümanlar için çok kabul edilebilir bir şey değildi.
Bu sebeple Suriye’de İsyanlar başladı ve devlet bölünme sürecine girdi. Bunun üzerine Seçer tahtı bıraktı Aybek et-Türkmânî ile evlenerek saltanatı ona bıraktı (Haziran 1250).
Moğol tehlikesi Anadolu’da olduğu kadar Suriye’de de mevcuttu ve Moğollar bu arada Hulagu döneminde Irak'a gelip Bağdat’ı yakıp yıktı ve Abbasileri tarih sahnesinden sildi (1258).
Tehlike Memlük Devletine doğru yaklaşıyordu. Ve o gün geldi, Başkomutan Baybars’ın Memluk Ordusu ve Moğol ordusu “Ayn-ı Calut Meydan Muharebesi”nde karşı karşıya geldiler (1260).
Büyük Komutan, Efsanevi Komutan Baybars’ın Stratejisi ile Moğol ordusu perişan edildi. Moğollar ilk yenilgisini Türkler'den aldı. Bugünkü adıyla Bayırbucak Türkmenleri de dahil. Özellikle Suriye ve Kerkük de dahil diğer bölgelerdeki Tükmenleri bu bölgelere yerleştiren ve yurt yapmalarını sağlayan da BAYBARS’tır.
Baybars yaptığı işlerle Ortadoğu’da Osmanlı döneminde sağlanan 400 yıllık barış döneminin de temellerini atmıştır. Baybars'ın Bilim ve sanat alanında bıraktığı eserler.bakınız (12)
![]() |
Bilge Kağan -Yasaları |
Türkler de Kadın, Türk Milletinin tek bereket kaynağıdır. Kendisine verilen bir takım haklardan dolayı hanların, hakanların, cengaverlerin önünde saygıyla eğildikleri bir şeref abidesidir.
tepesine “Kadınbaşı” ismi verilerek yaşatılmıştır.
.
-Oğuz Kağan destanından öğrendiğimize göre ırza tecavüzün cezası ölüm veya gözlere mil çekilmesiydi.
Arap gezgini Ahmed bin Fadlan, Türklerin tecavüz suçlusunun bacaklarından çapraz bağlanmış iki ağaca bağladığını ve ipin kesilmesi sureti ile bacakların ayrıldığını hatıralarında belirtir.
Türklerin yarı göçebe bir hayat sürmeleri uzun süreli hapis cezası verilmesini engellemiştir( hapis cezaları 10 günü geçmezdi ).
.
*Arap örfünde çok eşlilik olduğu gibi kuma getirirken önceki eşlerinden izin alınmasına gerek yoktur.
-Türkler'de tek eşlilik esastır. Türk devlet idaresinde Hakan’ın eşi Hatun da söz sahibi idi. Savaşlarda Hakan’ın yanında yer alan Hatun, devlet adamı gibi eğitilir ve yetiştirilirdi. Hakan vefat edince devletin başına Hakan’ın eşi Hatun geçerdi. Yasa niteliğindeki emirnameler Hakan ve Hatun’un imzası olmazsa yürürlüğe konmazdı.
*Arap örfünde hür, köle, zengin gibi sınıflar vardır.
-Tükler de zengin, fakir, asker, kadın, erkek sınıfı yoktu kölelik sadece Hun’lar da vardı çoğu Çin’den kaçan kölelerdi. Yarı göçebe yaşayan Türkler’de Kölelik yoktu ta ki Araplar’la tanışana kadar.
Çocuklar ( kız – erkek ayırt edilmeksizin ) küçük yaştan itibaren askeri bir eğitime ( at binme, ok ve yay kullanma ) tabi tutulurdu.
.
Tükler de fakir, zengin, asker, kadın, erkek sınıfı yoktu kölelik sadece Hun’lar da vardı çoğu Çin’den kaçan kölelerdi. Yarı göçebe yaşayan Türkler’de Kölelik yoktu ta ki Araplar’la tanışana kadar.
Araplar bizi bu topraklara köle olarak getirdi. Savaşlarda kullandı. Daha önceden Hakan ile Hatun devleti birlikte yönetir. Kurultay’da Hatun’un da sözü dinlenirdi. Osmanlı devletine baktığımızda kadın sistemin dışına itilmiştir(Köprülü sadrazam Mehmet Paşa'nın saltanatına kadar Kadınlar devlet yönetiminde yer aldı ;Kösem Sultan, Ayşe Hafsa Valide Sultan, Nurbanu Sultan, Mihrimah,Safiye Sultan, Hatice Turhan, Fatma Haseki, Bezmialem Valide Sultan, Hürrem) kölelik, cariyelik vb. Arap örfleri/hukukları benimsenmiştir. Osmanlıyı kölelik, cariyelik, işgalcilikle suçlanmasını doğru değil, bunlar Arap örflerinin Türklere fatura edilmesinden başka bir şey değil.
** Ortaçağ’da mitsiz, hatasız dört dörtlük yazılmış seyahatname yok ibn'i batuta bazı hatalarda, abartılarda bulunmuştur. O çağlarda çok fazla seyyahta yok zaten.
ibn batuta eserinde insan unsuruna en fazla değer veren seyyahtır.
Osmanlının kuruluş yıllarında seyahat etmiş ve Türkçe biliyor. Türklerin en güzel şehri diye tanımladığı harizm(ürgenç)de Emir Kutlu Demür ile görüşür ve eşi Türabek Hatun’dan hediyeler alıyor. Anadolu’da kadınlar tıpkı akıncı gibi at koşturmakta, Pazar ticaretinde ön saflarda yer almakta, Özbek Han'ın ülkesinde asilzade hanımları sosyal etkinliklerde kocalarından aşağı kalmadığını vs. yazıyor.
- Eski Türklerde kadın miras hakkına sahipti. Kadının kendine ait mülkü mevcuttu. Kadının bunu istediği gibi kullanma hakkı vardı.
- Eski Türklerde koca karısını boşayabildiği gibi, kadında kocasını boşayabilirdi.
- Bilge Kağan kitabesinde Kağan ‘’ Sizler Anam Katun, Büyük Annelerim, Hala ve Teyzelerim, Prenseslerim..’’ sözleri ile hitabına başlar.
- Yabancı devletlerin elçilerinin kabulünde hatun da hakanla beraber olurdu. Tören ve şölenlerde kadın, hakanın solunda oturur siyasi ve idari konumlardaki görüşlerini beyan ederdi. Mesela büyük Hun İmparatorluğu adına Çin ile ilk barış antlaşmasını Tanrıkut Mete Han’ın Katunu imzalamıştır.
- Ebul Gazi Bahadır Han, Secere-i Terakime’de, Oğuz ilinde, yedi kızın uzun yıllar beylik yaptığını anlatmaktadır.
- Kurultay; törede değişiklik yapabilir, hükümdar ve veliahttı belirleyebilir, siyasi, sosyal, askeri ve ekonomik sorunlarla ilgili kararlar alabilirdi.
- Kurultay’a; hakan, hatun, asker ve sivil yöneticiler, boy beyleri ve bağlı kavimlerin yöneticileri, hanedan ailesinin ileri gelenleri katılırdı.
![]() |
İlber Ortaylı - Kadın Dövme Geleneği |
Ne zaman Türkler Müslümanlığı kabul edip, şehir dini olarak muhkem hale getirdiler o zaman İslam diye Arap örfü toplumda kök salmış ve yüzyıllar içerisinde gerek medrese gerekse tarikat öğretisinin etkisiyle kadın toplumsal rol ve etkinliğini kaybetmiştir.
_________________________________________________________________________________
Burada yer alan ucu kapalı soru ve cevaplar, Edlira Llukaçaj İncekara'nın KUR'AN'A GÖRE KADIN VE EVLİLİK adlı tezinden özet olarak çıkarılmıştır.
İslamiyet Öncesi Türkler'de evlilik.
12) 1.MEMLÛKLER'IN BAYBARS ZAMANINDAKI (1360-1377) SURIYEÇUKUROVASIYASETI VE BU SIYASETIN ÇUKUROVA'NIN TÜRKLESMESINDEKI ROLÜ (Cüneyt KANAT). 2. Mısır Türk Sultanı Baybars ve Anadoluya Gelişi (Kemal Göde)
3. Türkiye Selçukluları, Mısır Memlükleri ve Altın Orda Devleti’nin İlhanlılara Karşı Kurduğu İttifak (mehmet Suat Bal) 4. MEMLÛK SULTANI I.BAYBARS’IN 1277 YILINDAKİ ANADOLU SEFERİ (İbrahim Güneş) 5. Baybars Zamanında Memlüklü-İlhanlı İlişkileri (Cüneyt Kanat)
6. İBN HALDUN’DA MEMLÛK ASKERÎ TEŞKİLÂTI (Altan Çetin) 7. The Sultan, The Tyrant, and The Hero: Changing Medieval Perceptions of al-Zahir Baybars (AMINA A. ELBENDARY)
Eski Türkler'de kadın bkz: https://gokturukler.wordpress.com/gokturkler/konu-basliklari/eski-turklerde-kadin/
Eski Türkler'de Sosyal Yapı bkz: http://www.turkcuturanci.com/turkcu/turk-tarihi/eski-turklerde-sosyal-yapi/?wap2
Yorum Gönder
Kodu görmek için ifadeye tıklayın!
İfadenizin görünebilmesi için ifade öncesi ve sonrası bir boşluk bırakınız.