Menu
 

İddia:
Yasin 36:40 "Ne güneş aya yetişebilir, ne de gece, gündüzü geçebilir. Her biri bir yörüngede yüzmektedir."
Güneş'in Ay'a yetişmesi ne demek? Kuran diyor ki; "Güneş ve Ay, Dünya'nın çevresinde döner. Ama çarpışmazlar ve birbirine yetişemezler.

Cevap:
 Yasin 36:38 "Güneş belirlenmiş olan rotasında akıp (tecrî) gitmektedir. Bu Üstün ve Bilgin olanın kurduğu bir düzendir."
Burada önemli olan güneş için Yasin 38'de "tecri" ifadesi geçiyor, bu ifade Kuranda akıp gitmeyi ifade eder ve gemiler için de kullanılır. Buna karşın Yasin 40. ayette dünyanın etrafında "dönmek" anlamında bir ifade kullanılmamıştır.

Güneş sisteminin gerçek hareketi. Gezegenler dönen güneşin etrafında spiral yörüngelerde hareket ediyorlar. Dolayısı ile Yasin süresi 40. ayette Güneş'in yörüngesine atıf yapılmasında bilimsel bir hata mevcut değil, Güneş gerçekten de galaksi merkezi etrafında bir yörüngede 800.000 km/h hızla hareket ediyor (Her 90 saniyede 20.000 km yol almış oluyoruz). Kozmik yıl olarak bilinen güneşin tam tur atması bu hıza rağmen 225-250 milyon yıl sürüyor.
Aslına bakılırsa kimse kimsenin etrafında dönmüyor. Güneş sisteminde aslında, gezegenler güneş sisteminin kütle merkezi etrafında dönüyor. Bu nokta genellikle güneş merkezinin içinde ve dolayısı ile bütün gezegenler güneş etrafında dönüyormuş gibi gözüküyor.  Ancak nadiren bu nokta dışarı da çıkıyor. O zaman güneş dahil güneş sistemindeki her şey bu nokta etrafında yörüngede dönüyor.


Bakınız:



Yorum Gönder

 
Top