Menu
 

BİR BAŞKA DAWKINS YALANI: GENETİK KODUN EVRENSELLİĞİ


Çeviren: Mustafa Ajlan ABUDAK
En azından en son yayınladığı Kör Saatçi’den (1986) beri, Richard Dawkins genetik kodun yeryüzündeki tüm canlılarda ortak olduğunu iddia etmektedir. Bu, Dawkins’in yazdığına göre Darwin’in evrensel hayat ağacının temellerini oluşturan gezegendeki her canlının ‘ortak bir atadan geldiğinin ’ ( 1986, sayfa 270) neredeyse kesin bir kanıtıdır.
Daha güncel olarak, Dawkins bu iddiasını 2009’da yayınladığı en iyi satan listelerine girmiş kitabı Yeryüzündeki En Büyük Gösteri’de tekrarlamıştır. ( s. 409) :

Genetik kod evrenseldir, tüm hayvanlarda, bitkilerde, mantarlarda, bakterilerde, virüsler de benzerdir. 64 harfli sözlükten oluşan, üç harfli DNA’nın 20 amino aside tercüme edildiği ve ‘burada başla’ ‘burada bitir’ anlamına gelen bir noktalama işaretinin kullanıldığı, yaşam krallığının neresine bakarsanız bakın aynı 64 harfli sözlüğü görebileceğiniz yegane kod. ( bu genellemeyi bozmayacak birkaç çok küçük istisna dışında)
Bu son vurgulanan istisna kısmına geleceğiz ama daha önce Dawkins’in genetik kodun neden evrensel olduğunu düşündüğüne bir göz atalım.
Sebep ilginçtir. Genetik koddaki herhangi bir mutasyon (içerdiği genlerdeki mutasyonlara kıyasla) sadece bir yerde değil tüm organizmada ani yıkıcı etkilere sahip olabilir. Eğer bu 64 harfli sözlükteki herhangi bir kelimenin anlamı değiştirilecek olursa, bu değişen harf farklı bir amino asit üretecek, buda vücuttaki tüm proteinlerin değişmesi anlamına gelecektir. Sıradan bir mutasyondan farklı olarak bu bir felaketi ifade eder. (2009, s. 409-10)
Şimdi de Dawkins iddiasındaki evrenselliği ve kod niçin evrensel olmalı argümanını akılda tutun ve daha sonra buraya bir göz atın;
The Genetic Codes
Basit bir sayma sorusu: ‘bir ya da iki’ 17’ye eşit midir? Bu sayı bilinen değişik genetik kodların sayısı olarak Ulusal Biyoteknoloji Veri Merkezince (NCBI) derlenmiştir. Herhangi bir ölçüme göre, Dawkins elde edilen sayının onda birine bile yaklaşamamış durumdadır.
‘Bir ya da iki’ bu yüzden bir yalan, sadece doğru değil demek ‘
‘Bir, İki, ya da On yedi, Kimin umurunda- Bunlar sadece küçük farklar! ‘

Bu yukarıda verdiğimiz alıntıyı, Dawkins’in NCBI derlemesine karşı vereceği yanıt olarak hayal ediyoruz. Bu sebeple, Dawkins ve genom gurusu J. Craig Venter arasında geçen ay gerçekleşen Arizona Devlet Üniversitesindeki bilim forumunda gerçekleşen sürükleyici konuşmayı izlemek bilgilendirici olabilir.
Bu forumdaki soru ‘Hayat nedir?’ di. Panele katılanların çoğu Yeryüzündeki tüm organizmaların bir hayat türünden- basit bir örneğini- temsil ettiği konusunda hem fikirdi.

Çünkü tüm organizmalar en son evrensel ortak atanın (LUCA-last universal common ancestor) soyundan geliyordu. NASA ‘da Mars ve diğer gezegenler ve uydularını keşfederek Yeryüzündeki hayat örneğine benzemeyen ikinci bir hayat örneği arayan bilim insanı Chris Mckay dediği gibi; birin bir örneği ( a sample of one) problemi kuvvetli bir motivasyondur.

Venter (9.dakikadan itibaren) fark edilebilir bir şekilde aynı fikirde değildi. ‘ Bu gezegende tek bir hayat şekli olduğu konusunda burada bulunan meslektaşlarım kadar iyimser değilim. Birçok farklı metabolizmaya, farklı organizmalara sahibiz. Sahip olduğumuz pH 12 tabanlı hayat şekline, eğer sizi içine atarsak, ve derinizi eritiyorsa aynı hayat şekli olarak isimlendirmezdim. (Venter bunu sağında oturan fizikçi Paul Davies dönerek söyledi)
Öyleyse, ben aynı genetik koda sahibim. der Paul Davies, bizim ortak bir atamız olacak diye ekledi.
Aynı genetik kodunuz olmayacak’ diye yanıtladı Venter. ‘ Gerçekte, Mycoplasmalar ( Venter ve takımının sentetik genomu oluştururken kullandığı bir grup bakteri türü) hücrelerinizde çalışmayacak farklı bir genetik kod kullanıyorlar. Bu konuda çok fazla değişiklikleri var…’
İşte burada Davies bir parça endişelenmeye başladı ve Venter’in sözünü keserek: ‘Fakat siz Mycoplasma’nın benden farklı bir hayat ağacına ait olduğu gibi bir şey söylemiyorsunuz öyle değil mi?
Bir Hayat Ağacı Yok!
Venter’in bir sonraki gerçekten sarsıcı ifadesine gelmeden önce, Mycoplazma’nın niçin insan genlerinde çalışmayacağının görsel bir özetini verelim;
İnsan hücrelerinde, UGA kodonu bir açık okuma şeridi sonunda ‘dur’ anlamına gelir. Ribozom adlı proteinleri oluşturan moleküler makine, bir insan hücresinin mesajcı RNA’sında UGA ile karşılaşırsa, çeviri işlemini durdurur.
Bu Mycoplasma için ise geçerli değildir. UGA kodu trytophan adlı bir amino asidi kodlar. Bir mRNA dizgesinde UGA ile karşılaşınca ribozom trytophan kodlar ve çeviri işine Mycoplasmanın dur emrini içeren kodonlarına gelinceye değin kaldığı yerden devam eder. İnsan ve Mycoplasma hücreleri DNA’larını aynı şekilde okumamaktadırlar.
Bu sebeple Venter Mycoplasma kodu ‘ hücrelerinde çalışmaz’ demektedir. Gerçekten de, bu sav Mycoplasma’yı evrensel kod adı verilen dış genlere maruz bırakarak, ribozomdan işleyen ürünler elde edilip edilemeyeceğine bakılıp test edilebilir.
Öyleyse şimdi Venter Davies’e nasıl bir cevap vermiş videoya dönelim;
Hayat ağacı şimdiki verileri açıklamayan eski bilimsel çalışmaların bir ürünüdür. Hayat ağacı diye bir şey yoktur…
Dawkins şaşkına döndüğünde.
Videoyu 11:23 kadar ileri alın, moderatör Roger Bingham mikrofonu Dawkins’e uzatır;
Craig’in hayat ağacının bir masal olduğu yolundaki sözlerine karşı şakınım’ şeklinde yanıtlar Dawkins;
Söylemek istediğim… daha önce incelenmiş tüm yaratıkların DNA kodu tamamen benzerdir.
Venter forumda sadece Mycoplasma’nın DNA’larını okurken diğer organizmalara göre farklı bir kurallar dizgesi kullandığını anlattı. Fakat Dawkins yılmamıştı;
Ventere’a dönerek ‘ elbette bu hepsinin birbiriyle alakalı olduğu anlamına geliyor öyle değil mi? diye sorar.
Video’dan anlayabildiğimiz kadarıyla Venter’in buna verdiği tepki sadece gülümsemekten ibarettir.
Video- http://thesciencenetwork.org/programs/the-great-debate-what-is-life/what-is-life-panel
Kaynak- http://www.evolutionnews.org/2011/03/venter_vs_dawkins_on_the_tree_044681.html

Yorum Gönder

 
Top