Menu
 

SODYUM KANALLARI HAYVAN SİNİR SİSTEMİNDEN ÖNCE EVRİMLEŞMİŞ….


Mike GENE & M.Ajlan ABUDAK
Hayvan sinir sitemin gerekli bir parçası olan ” sodyum kanallarının ” bu sistemin evrimleşmesinden daha önce evrimleşmiş olduğu Texas üniversitesindeki araştırmacılar tarafından keşfedildi.
Nörobiyoloji profesörü Harold Zakon ;
Sinir sistemi yaklaşık bundan 600 milyon yıl kadar önce deniz anası benzeri canlılarda görüldü ve sodyum kanallarınında bu zaman diliminde evrildiği düşünülüyordu. Şimdi keşfettiğimiz üzere biliyoruz ki sodyum kanalları sinir sistemi evrilmeden oldukça önce evrilmişti.
Zakon, Hills ve Liebeskind bu tip sodyum kanalları için keşfettiği genler herhangi bir nörondan daha az, çoklu hücrelerden yapılmamış bir organizmanın içerisindeydi. Bu tek hücreli organizma bir choanoflagellate’dı. Bu canlı deniz anası ve insan gibi çok hücreli organizmaların oldukça uzak bir akrabasıydı.

Sodyum kanalları nöronların karmaşık mekanizmasının gerekli bir parçasıdır. Kanallar hücre duvarı boyunca taşkın kapağı misali set çekerek yerleşmiş yapılardır. Kanallar açıldığında sodyum mebran arasından nöron içine akar, buda sinir uyarıları üretir.
İşte sodyum kanalları choanoflagellates’larda bulunduğundan dolayı, bilim insanları bu yapıdan sorumlu genlerin sinir sistemi oluşumundan önce meydana gelmiş olmakla kalmayıp, çok hücreliliğin evriminden bile önce var olduğunu ileri sürmekteler.
Alfred W.Roark Centennial’den doğa bilimleri profesörü Hills,
Bu genler daha sonra çok hücreli hayvanların sinir sisteminin evriminde yan işlev mekanizması olarak uyarlandı. Bu çalışma sinir sistemi gibi karmaşık yapıların , sıklıkla diğer amaçlar için evrilmiş yapılardan tedrici olarak evrilebileceğini göstermektedir.”
Makale bizlere Yeni Darwinci (Dawkins,Dennet) senaryolar üzerine bina edilen naturalist evrimci inancın birkez daha evrim için yegane geçerli açıklama olmadığını ve olamayacğını bilimsel olarak göstermektedir. Tüm bunlardan sonra önden yüklemeli teleolojik bir evrimin hala olası olabileceğini düşünmüyorsanız, zihninize giydirdiğiniz deli gömleği ile bilimsel verileri okumayın..

Orjinal makale; Neurosciencenews
Kaynak

Yorum Gönder

 
Top